GoClean Duiven ruimt zwerfafval op, Duiven is een stukje schoner!

Het team van GoClean Duiven bestaat uit twee dames, Peggy en Wendy, en hun dochters. Ze ergeren zich aan het afval wat her en der op straat en in bermen rondslingert, zelf rapen ze het continu op en gooien het in een afvalbak. Dit stukje ‘bewust zijn’ voor de omgeving willen ze graag overbrengen, hiervoor hebben ze de gemeente Duiven en scholen benadert. Om dit kracht bij te zetten trekken ze zelf door Duiven met prikstok en afvalzakken, ieder stukje afval wordt van straat of uit het struikgewas gehaald.

Zaterdagmorgen rond 9 uur verzamelen vrijwilligers en het team zich in het huis van Droo aan de Fuutstraat, nog voor de koffie is ingeschonken hebben de jongste leden van het team een rode tractor op het oog die in de vijver aan de overkant ligt. De vier dochters van Peggy en Wendy steken letterlijk de handen uit de mouwen en halen met vereende kracht het rode stuk speelgoed uit de vijver, ze nemen zelfs de moeite om het te ontdoen van een meetje modder en kroos, de toon is gezet!

Paul Daams ontvangt een kleine attentie uit handen van GoClean, hij was de 300ste die de Facebookpagina heeft ‘geliked’, na dit moment worden er reflecterende hesjes uitgedeeld en begint de ronde. De vijver op de hoek Fuutstraat/Meerkoetstraat is als eerste aan de beurt, Wendy en Peggy halen uit het riet een aantal blikjes, papiertjes en zelfs een plastictas tevoorschijn. Er worden twee teams geformeerd die ieder een eigen ronde maakt, ik volg het team van Wendy waar onder andere Jasper Walraven, fractie-assistent van de Partij van de Arbeid mee loopt. Na de Roerdompstraat te hebben gehad slaan we rechtsaf het fietspad op richting het centrum, ook hier liggen veel blikjes en ander klein afval die met de grijpstokken uit de struiken worden gevist en in de afvalcontainer gegooid. Dan stuitten we op drie grote emmers gevuld met beton, die liggen in de struiken tussen het fietspad en het Roerdomppad, zo te zien heeft iemand zijn schutting vernieuwd en niet de moeite genomen dit naar het inzamelpunt te brengen. Jasper wijt dit deels aan het afvalbeleid van de gemeente: “Mensen moeten ruim €12,- betalen om grofvuil weg te brengen, dat is veel geld. Het is niet goed dat dit zo wordt gedumpt natuurlijk, dat draagt niet bij aan de leefbaarheid.”

We lopen verder het fietspad af, vooral in de struiken ligt veel afval. Bij de grote vijver langs het Droopad is het team even bezig, als eerste bij het gekleurde bankje op de hoek. Dit is een hangplek voor jongeren en ondanks de afvalbak ligt er veel klein materiaal zoals sigarettenpeuken op de grond, twee van de jonge dames duiken onder het bruggetje en halen daar nog het een en ander weg, aan fanatisme geen gebrek! De andere hangplek bij de vijver, ‘de kuil’, ligt bezaaid met afval, de twee afvalbakken die daar zijn geplaatst zijn nagenoeg leeg. Na ook daar alles te hebben opgeruimd volgen we het Droopad terug naar het startpunt, na een groepsfoto bij de vijver aan de Fuutstraat spoeden Peggy en Wendy zich met vier goed gevulde vuilniszakken richting het aanbiedstation op de Ploenstraat, dan kunnen ze nog net voor 12 uur het van straat gehaalde afval kwijt. Daar kijkt men verbaasd op van de hoeveelheid, Duiven is weer een stukje schoner! Go clean, keep clean!

 

Reacties

gallery
562
Het team van GoClean Duiven bestaat uit twee dames, Peggy en Wendy, en hun dochters.
https://duiven.nieuws.nl/nieuws/562/duiven-is-weer-stukje-schoner-zwerfafval-opgeruimd/
2017-07-01T14:59:24+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/95/2017/07/01130150/IMG_4695.jpg
Duiven, GoClean, schoon, zwerfafval
Algemeen