Actie voor een schone buurt, Yauno geeft statiegeld op dönerbakjes.

Jordy en Thom leveren hun lege bakje in bij Yauno en krijgen ieder €0,50.
Foto: RonV Media.

Het rondslingeren van vuil is hem een doorn in het oog, “het hoort niet op de grond en is slecht voor de natuur” zegt Firas Yauno, Firas is ondernemer op het Eilandplein en verkoopt onder andere kebab en döner. Scholieren komen bij hem voor wat eten en nemen dit mee in bakjes met zijn naam er op, een deel van de bakjes komt op straat of in de bosschages in de buurt terecht. Hij schat dat het ongeveer 10% van de bakjes is, maar het is niet netjes en dit wil hij graag helpen voorkomen.

Vanaf dinsdag 26 september geeft hij scholieren die het bakje met vorkje terug komen brengen €0.50 terug, deze kosten neemt hij geheel voor eigen rekening en is niet in de prijs verrekend. Op deze manier hoopt hij dat zijn bakjes niet meer op straat terecht komen, dat het werkt blijkt in het kwartiertje dat ik met hem sta te praten.

Een goed initiatief.
Jordy Knispel ( 18) en Thom Dekker ( 16) zitten buiten te genieten van het weer en een maaltijd, als ze de bakjes leeg hebben komen ze terug de winkel in en leveren deze inclusief plastic vorkje weer in. Beide krijgen ze uit handen van een trotse Firas vijftig cent terug. Jordy en Thom vinden het idee van statiegeld teruggave op de bakjes een goed initiatief, “een kleine moeite om het terug te brengen” zegt Thom.

Het Eilandplein zit op loopafstand van het Candea College, op die route ligt regelmatig zwerfafval. De school doet er zelf ook veel aan om dit te voorkomen, daarbij krijgen ze nu hulp van Yauno. Op school gaat het nieuws van statiegeld al de ronde, waar het de een weinig interesseert en zijn bakje gewoon op straat zou gooien, zegt de ander deze dan wel op te rapen en in te leveren.

Statiegeld op verpakkingen.
Yauno heeft ook een winkel in Westervoort, daar is de overlast van op straat liggend vuil veel minder. Waar dit door komt weet hij niet. Zelf loopt hij regelmatig een rondje over het Eilandplein en raapt afval op om het in de prullenbakken te gooien, “de zaak is schoon en daarbuiten moet het ook schoon zijn” zegt hij, “als het buiten schoon is kom je makkelijker binnen, heel belangrijk” vervolgt Firas. Hij hoopt dat er binnenkort statiegeld komt op drankverpakkingen zoals blikjes en pet-flesjes. “In Zweden zie je iedereen blikjes zoeken en van straat halen, daar hebben ze een statiegeld regeling en ligt er geen blikje meer op straat.” weet Firas, hij hoopt dat dit in Nederland ook snel ingevoerd zal worden.

Hij is de eerste ondernemer in Duiven die statiegeld geeft op verpakkingen, mogelijk is het zelfs een primeur voor Nederland. Met dit initiatief toont Yauno in ieder geval aan dat er creatieve oplossingen zijn te bedenken om zwerfafval te voorkomen. Dat het hem iets minder inkomsten oplevert vindt hij niet erg, het milieu is immers belangrijker.