Natte herdenking operatie Market Garden, publiek blijft weg.

De eerste parachutisten landen op een kletsnatte Ginkelse Heide.
De eerste parachutisten landen op een kletsnatte Ginkelse Heide.
Foto: RonV Media.

De regen speelde de herdenkingen parten, er kwam veel minder publiek naar de heide dan voorgaande jaren. Het enige waarvoor het publiek wel de regen trotseerde waren de helikopters van de luchtmacht, vanwege het 25-jarige bestaan van de Luchtmobiele Brigade werd een luchtlanding anno 2017 aan het publiek getoond. De drie helikopters die daarvoor zijn gebruikt waren een Chinook, Cougar en Apache, nadat de helikopters rond 13:45 terug naar Vliegbasis Gilze-Rijen waren gekeerd vertrok het publiek naar huis. Rond 14:20 begon het flink te regenen en toog een deel van het publiek huiswaarts, een ander deel wachtte nog even het vertrek van de Chinook en Cougar af en nam een nat pak voor lief.

Het derde weekend van september staat in het teken van de herdenkingen rondom de operatie ‘Market Garden’, in september 1944 was het onder andere de start van de ‘slag om Arnhem’. Het grootste en spectaculairste deel van de diverse herdenkingen is de papadropping boven de Ginkelse Heide te Ede, daar springen enkele honderden parachutisten uit NAVO landen uit diverse vliegtuigen.

Om Europa uit handen van de Duitsers te bevrijden bedacht commandant Montgomery ( Groot-Brittannië) een plan wat operatie “Market Garden” werd genoemd, doel was de bruggen over de grote rivieren in te nemen en zo door te stoten richting Berlijn. Als dit plan zou slagen kon dit beslissend zijn in de oorlog, helaas liep bij Arnhem niet alles volgens plan. Een van de grootste slagen tijdens de bevrijding vond plaats in Arnhem, vele soldaten lieten het leven bij de brug in het centrum van Arnhem welke is vernoemd naar de Britse luitenant-kolonel John Dutton Frost die in 1944 deze brug probeerde te veroveren.
17 september 1944 werd het plan ten uitvoer gebracht, in de morgen werden Duitse stellingen en strategische punten in en om Ede gebombardeerd, de spoorlijn richting Arnhem en de kazernes aan de rand van Ede waren het voornaamste doelwit. In plaats van deze te raken werden delen van Ede weggevaagd, de beoogde doelen werden amper getroffen.
De eerste parachutisten sprongen boven Renkum, vanaf daar trokken ze naar Arnhem. De Duitsers kregen er lucht van en vielen de Ginkelse Heide aan, een Schots bataljon verdedigde deze. Toen maandag 18 september de tweede lichting parachutisten boven de Ginkelse Heide werden gedropt vielen er velen. Bungelend aan een parachute waren ze een makkelijk doelwit voor de Duitsers die in een hevig gevecht waren verwikkeld met de geallieerden. Deze slag is vandaag herdacht bij het monument naast de schaapskooi, een handvol veteranen die destijds betrokken zijn geweest bij deze slag waren daarbij aanwezig.
Bij het monument ter eren van de slachtoffers destijds vond de officiële herdenking plaats, er werden kransen gelegd door veteranen en afgevaardigden van de landen, waaronder Canada, Schotland, Polen en Nederland waarvandaan de meeste gesneuvelde parachutisten kwamen. Voorafgaand en na afloop van de herdenking sprongen meer dan 700 parachutisten uit de vliegtuigen. Eén van de vliegtuigen was een Dakota, daarnaast werden voornamelijk Hercules C-130 vliegtuigen, waaronder één uit Polen gebruikt.