Gemeente waarschuwt voor blauwalg in Horsterpark.

In de grote vijver van het Horsterpark is blauwalg geconstateerd, de gemeente heeft daarom aan de randen van de vijver waarschuwingsborden laten plaatsen. Het advies is contact met het water te vermijden, dit geldt ook voor uw hond.

Aan de rand van de vijver kun je het al zien, op het zand aan de waterkant ligt een blauw/groene afscheiding wat lijkt op een chemisch goedje, het zijn de bacteriën waaraan blauwalg kan worden herkend. Als je in aanraking komt met blauwalg geeft het een branderig gevoel aan huid en ogen, het kan zelfs maag- of darmklachten veroorzaken en in een enkel geval ernstige gezondheidsklachten. Voor huisdieren zoals een hond kan blauwalg zelfs fataal zijn, het advies is dan ook uw viervoeter aan de lijn te houden en niet te laten zwemmen of te laten drinken in de vijver.

Blauwalg ontstaat voornamelijk in stilstaand water zoals vijvers, met het droge en warme weer van de laatste dagen is de watertemperatuur toegenomen wat de kans op blauwalg verhoogd. Heeft u buiten een drinkbak staan voor uw hond, maak deze dagelijks schoon en ververs het water, zo voorkomt u blauwalg en vergiftiging van uw trouwe metgezel.