Candea Go clean Duiven, jong geleerd is oud gedaan.

De groep leerlingen aan het werk, Eltensestraat nabij het Candea.
De groep leerlingen aan het werk, Eltensestraat nabij het Candea.
Foto: RonV Media.

Woensdagmorgen 08:50, leerlingen en de dames van GoClean verzamelen zich bij de hoofdingang van het Candea College locatie Eltensestraat. Buiten valt de regen gestaag naar beneden, iets wat de leerlingen niet enthousiaster maakt om zwerfafval te gaan opruimen. Besloten wordt eerst binnen een klusje te doen, in de aula moeten 250 stoelen worden geplaatst.

Als de stoelen in de aula zijn opgesteld is het tijd om naar buiten te gaan, de heren hebben weinig zin en de dames maken zich zorgen om hun kapsel. Na het uitdelen van afvalzakken, grijpers en reflecterende hesjes gaat het richting Eltensestraat, aan beide zijden van de weg worden papiertjes, blikjes en ander afval opgeruimd. Langzaam gaat de groep richting het spoor, op de rotonde van de Visserlaan splitst de groep, de ene groep gaat richting station en de ander richting centrum. Langs de Burgemeester van Dorth tot Medlerstraat, een drukke schoolroute, is het opvallend schoon, daar is duidelijk iemand al aan het opruimen geweest. Hoewel het goed nieuws is baalt Peggy er wel een beetje van, zo kan ze de leerlingen niet laten zien hoeveel vuil er op een klein stukje kan liggen.

Daan Arentshorst, de kersverse BOA van de gemeente, loopt ook mee om inzicht te krijgen in de problematiek. Mocht u de groep vanmorgen hebben zien lopen: Het betrof een gezamenlijke actie van GoClean en het Candea, de leerlingen liepen vrijwillig mee, er is geen sprake van een ( taak)straf. Ondertussen zijn we de Spotvogeltraat opgelopen, halverwege liggen veel sigarettenpeuken, daar heeft Peggy iets over te vertellen. “Weet een van jullie hoeveel chemicaliën in een peuk zitten?” vraagt ze de groep leerlingen, niemand weet het antwoord. “In het filter zitten 4000 verschillende chemicaliën” vervolgd Peggy haar verhaal, “eigenlijk horen ze thuis bij het chemisch afval.” Een leerlinge vraagt of het gevaarlijk is. Peggy legt uit: “Die chemicaliën komen in het riool en het oppervlakte water terecht, daar wordt ons drinkwater uitgehaald.” Een andere leerling vraagt of je er dood aan kunt gaan. “Het is getest met kleine schaaldieren, er zijn twee filters in een afgesloten bak gelegd bij de dieren, na vierentwintig uur was zeventig procent dood”. “Dat is veel” merkt een leerlinge op.

Na dit korte stukje onderwijs vervolgd de groep de route, van de Spotvogelstraat gaat het richting de Visserlaan waar de berm en het stuk bij de vijver wordt schoongemaakt. dan gaat het in een sneller tempo terug naar de school, het begint ook harder te regenen. De andere groep is al terug en heeft de opbrengst voor de deur liggen, daar worden de zakken uit deze groep bijgelegd. Al met al weer een behoorlijke hoeveelheid, verbazingwekkend om te zien hoeveel er in ruim een uur tijd van straat wordt gehaald.