Vakantie en Zwarte Cross begonnen, fileleed op de A12.

File op de A12 bij Duiven.
File op de A12 bij Duiven.
Foto: RonV Media.

Vakantieverkeer en bezoekers aan de ‘Zwarte Cross’ zorgen de hele dag al voor lange files op de A12 bij Duiven, nu zijn we files hier wel gewend maar vandaag was het al vroeg raak. Tegen het middag uur stond er voor Duiven bijna 14km file in de richting van Duitsland, in tegenovergestelde richting stonden vele Duitsers vast die richting de badplaatsen trekken.

Bijna dagelijks wordt de A12 bij Duiven genoemd in het rijtje files op de radio, het is een bekende bottleneck op het wegennet. Als er al vroeg file staat of de lengte is fors is er meestal iets bijzonders aan de hand. Vaak is het een ongeval of zoals laatst een controle aan de Duitse grens, vandaag waren er twee dingen aan de hand. Dit weekend vind in Lichtenvoorde het Zwarte Cross festival plaats, gisteren al ging de camping open en stond er file bij Duiven. Vandaag is het driedaagse festival begonnen en trekken veel bezoekers richting de Achterhoek, tel er bij op dat de meeste scholen vandaag al gesloten zijn vanwege de zomervakantie, resultaat: files in de dubbele cijfers.

Vanuit Duitsland komt veel vakantieverkeer, de Duitsers zoeken dit weekend weer massaal de Hollandse stranden op. De VID ( Verkeers Informatie Dienst red.) meldt dat er tussen Beek en Duiven de hele middag al rond de 7km file staat, in beide richtingen is het aansluiten en geduld hebben. De file richting het westen zal nog iets groeien, op de A50 bij Schaarsbergen is een auto met aanhanger geschaard. Inmiddels is de weg weer vrij, maar staat er file vanaf Velperbroek.