Feestelijke start dijkverbetering, scholieren klimmen naar ‘veilige’ hoogte.

Bovenin de klimtoren zit je op 'veilige' hoogte.
Bovenin de klimtoren zit je op 'veilige' hoogte.
Foto: RonV Media.

Vrijdagmiddag is het officiële startsein gegeven voor de werkzaamheden aan de Loodijk en de dijk bij Pannerden, op het terrein van de familie Reijers aan de Middelwaard te Loo, waar de dijk wordt verbeterd, streden leerlingen van groep 7/8 van de Bernadetteschool uit Loo en ‘t Scathe uit Pannerden tegen elkaar op een klimwand.

Sinds 1 januari 2017 gelden er nieuwe normen waaraan dijken in Nederland moeten voldoen, daarnaast verandert het klimaat en daarmee de risico’s. Uit onderzoek is gebleken dat er verspreid over het land verschillende aanpassingen nodig zijn aan dijken en rivieren, zo zijn onder andere twee stukken van ongeveer 250 meter van dijkring 48, tussen Pannerden en Loo, minder sterk dan de rest van de dijk. In opdracht van het Waterschap Rijn en IJssel worden deze twee delen komende maanden versterkt.

Om ook de jeugd te betrekken en hen het besef bij te brengen hoe belangrijk de dijken zijn voor ons land heeft het waterschap twee schoolklassen bij het project betrokken, 12 september heeft een klas van ‘t Scalthe in Pannerden klimaatles gekregen, dezelfde les kregen leerlingen van een klas van de Bernadetteschool in Loo op 14 september. Beide klassen waren vandaag bij de feestelijke opening aanwezig, een team van vijf leden van beide scholen nam het in een estafette tegen elkaar op door in een klimwand te klimmen. Aan weerszijden van de klimwand hing een groot meetlint met daarop de hoogte en belangrijke data.

In onze omgeving leven we ongeveer 9 meter boven het Nieuw Amsterdams Peil ( NAP), de hoogte van de dijk is 7 meter, 16 meter boven NAP. De kinderen hebben het geen van allen meegemaakt, maar in 1995 zijn delen van Nederland geëvacueerd vanwege een extreem hoge waterstand, het water bereikte hier destijds een hoogte van 15 meter boven NAP.  Om te illustreren op welke hoogte je veilig bent gebruikt het waterschap de klimwand, de kinderen moesten de top aantikken welke ongeveer 18 meter boven NAP aangaf. Best hoog volgens de leerlingen, maar op zolder zijn ze veilig als de dijk onverhoopt breekt, weet een van hen te vertellen.

Namens de Bernadetteschool gingen “Rodin Oesterholt, Jurre Segers, Fieneke Laumans, Nova Joy Linthorst en Isabel Putman” de sportieve strijd tegen de fictieve waterstand en tegenstanders uit Pannerden aan. De vijf deden dit zo snel dat ze geen natte voeten zullen krijgen als de dijk het zal begeven, daarnaast versloegen ze de tegenstander met ruim verschil. Dat het niet alleen om het competitieve gedeelte gaat, maar jezelf in veiligheid stellen van het grootste belang is werd onderstreept door beide teams te belonen.  Beide klassen kregen een cheque, goed voor vervoer en entree, om met de hele klas een dag naar het Watermuseum in Arnhem te gaan.

Meer informatie vindt u op de site van het Waterschap Rijn en IJssel